dk_reg_rgb_ramme_png

Salg af virksomhed | Få vejledning til virksomhedssalg

Et vellykket virksomhedssalg sikrer din virksomhed

Vil du sælge din virksomhed til den bedst mulige pris, og vil du samtidig sikre virksomheden de bedst mulige fremtidsudsigter, så skal du starte forberedelsen til dit virksomhedssalg tidligt. Det gælder, hvad enten dit salg af virksomhed retter sig mod købere på det frie marked, eller købere i din familie eller blandt betroede medarbejdere.

 

Det tager lang tid at gøre en virksomhed klar til salg, men det er forskelligt, hvor lang tidshorisont, man skal arbejde med for at få sin virksomhed klar til salg. Det kan dit erhvervshus hjælpe dig med, og langt de fleste virksomhedssalg kræver også hjælp fra en professionel rådgiver, der har erfaring med køb og salg af virksomhed.

 

Gennem dit erhvervshus kan du få hjælp til køb og salg af virksomhed samt til at gøre din virksomhed klar til salg. Erhvervshusene er en del af Ejerskifte PRO og kan hjælpe dig med at finde en rådgiver, der har erfaring med køb og salg af virksomheder som din. Via Ejerskifte PRO kan du få finansieret 50 pct. af udgiften til rådgivning i de mange faser, et vellykket salg af virksomhed skal gennemgå.

Sådan får du en stærkere værdiansættelse til salg af virksomhed

Når du vil gennemføre et vellykket salg af virksomhed, kan du allerførst sætte dig i en købers sted: Hvad er vigtigt for køberen? Køber af en virksomhed – eller køber af en andel i en virksomhed – vil selvfølgelig vide præcis, hvad han eller hun køber, hvilket har betydning for din værdifastsættelse ved salg af virksomheden.

 

Det kan du vise køberen ved at gøre din virksomheds processer, kundegrundlag og værdier synlige for køberen inden salget. Det nytter jo ikke, hvis viden, der er vigtig for virksomhedens drift og udvikling, ligger i få nøglepersoners hoveder – særligt ikke hos dig som sælger af virksomheden – for så får virksomhedens næste ejer ikke den viden med i købet. En virksomhedsrådgiver kan hjælpe med at kortlægge de vigtige processer og værdier i virksomheden, så en køber af virksomheden ved, hvad du sælger. Ejerskifte PRO er klar til at medfinansiere en rådgiver til dit salg af virksomhed.

‘Nul huller’ ved salg af virksomheden

Med rådgivning gennem ejerskifte PRO kan du sikre dig, at der er ‘nul huller’ i det, du præsenterer for en køber af din virksomhed. Hvis du vil have inspiration til, hvordan den ‘tavse viden’ hos nøglepersoner bliver skrevet ned, systematiseret og delt til en bredere kreds af medarbejdere, kan du læse smv PRO’s artikel om den fynske virksomhed Masentia. Masentia står ikke over for et ejerskifte, men virksomheden fik privat rådgivning til at håndtere en enorm vækst og forud for en ny ambitiøs strategi.

Sådan finder du en ny køber ved virksomhedssalg

Du finder bedst den helt rigtige køber til din virksomhed, og du får den rigtige salgspris, hvis du salgsmodner din virksomhed. Inden virksomhedssalget skal du først klarlægge vigtige processer, men du bør også overveje andre aktiviteter, som kan styrke din virksomhed – ikke mindst i en potentiel købers øjne. Jo bedre, din forretning er optimeret, desto mere attraktiv er virksomheden nemlig for en potentiel køber. 

 

Har du ikke en bestyrelse, kan du overveje at danne en. En professionel bestyrelse kan tilføre din virksomhed vigtig viden, og det vil vise en køber af virksomheden, at du både har ambitioner og har styr på din virksomheds retning.

 

Ved virksomhedssalg kan du også kigge på kundekredsen. En køber af en virksomhed vil normalt være optaget af, om en virksomhed har en bred kundekreds, så hvis du kan udvide kundegrundlaget, står du godt i et salg af virksomheden.

 

Når du og din rådgiver har gennemgået din virksomhed, lægger I en plan for, hvordan din virksomhed bliver klar til salget. Rådgiveren kan pege på potentielle købere eller på fora, hvor du kan arbejde på et salg af virksomheden, fx websites eller konkrete virksomhedsmæglere, der kan finde konkrete købere.

Hvad så når virksomheden er solgt?

Der er både praktiske og personlige overvejelser ved et virksomhedssalg. Skat ved salg af virksomhed er naturligvis et vigtigt emne for mange sælgere, og en rådgiver vil kunne hjælpe med at afklare skattemæssige spørgsmål, når du sælger din virksomhed, eller hvis du sælger en andel af din virksomhed. Et salg behøver nemlig ikke være ‘alt eller intet’ og en del virksomhedsejere vælger at sælge deres virksomhed i andele i stedet for alt på én gang. Sælger du en andel i en virksomhed, rejser det en række skattespørgsmål, som en rådgiver i køb og salg af virksomhed kan hjælpe dig med. Den rådgivning, du kan få om skat, kan blive medfinansieret af ejerskifte PRO.

 

Mange virksomheder – og ofte deres familier – er følelsesmæssigt knyttet til deres virksomhed. Det er helt naturligt, og ofte er et vigtigt element i virksomhedens succes. Men kærligheden vil virksomheden kan også være en stopklods for både salgsmodningen og det endelige virksomhedssalg. En rådgiver kan hjælpe med de beslutninger, der er nødvendige for et vellykket salg af virksomhed, og gennem ejerskifte PRO kan du få medfinansieret køb af rådgivning med op til 50 pct. af regningen. 

Få hjælp til salg af virksomheden

Carsten Holløse

Carsten Holløse

Forretningsudvikler
Telefon: +45 41 88 66 26
Mail: cho@ehsj.dk

Med mere end 30 års erfaring, har Carsten Holløse den bedste forudsætning for at hjælpe dig godt i gang.

Carsten har selv været med i opstarten af otte virksomheder, arbejdet internationalt og har efterhånden hjulpet +400 virksomheder med strategi- og forretningsudvikling.