dk_reg_rgb_ramme_png

Overdragelse af virksomhed

Som sælger af en virksomhed kan du vælge mellem flere forskellige måder at give virksomheden videre. Én metode hedder virksomhedsoverdragelse og kan være relevant, når du overdrager dele af din virksomhed eller hele din virksomhed til en anden virksomhed. Når du gør det, er overdragelsen muligvis omfattet af Loven om virksomhedsoverdragelse, og det giver nogle særlige vilkår og muligheder for skattefri virksomhedsoverdragelse og momsfri virksomhedsoverdragelse. Bemærk at virksomhedsoverdragelse medfører pligter for både sælger og køber over for medarbejderne.

 

Gennem dit erhvervshus kan du få en rådgiver, der hjælper med skattefri virksomhedsoverdragelse eller momsfri virksomhedsoverdragelse, når det er muligt.

Hvornår skal der betales skat af virksomhedsoverdragelse?

Hvor meget står du egentlig tilbage med i hånden, når din virksomhed er solgt? Der kan være stor forskel på salgsprisen ved salg af virksomheden og så det beløb, du kan tage med dig efter et salg af virksomheden. Skattebetalingen ved salg af virksomheden eller en virksomhedsoverdragelse er selvfølgelig afgørende for, hvor du skal lægge niveauet for din virksomheds salgspris. Derfor bør du interessere dig for skattebetalingen, når du sælger din virksomhed eller overdrager den helt eller delvist til en anden virksomhed. 

 

Særligt to ting er afgørende for din skattebetaling og dine muligheder for skattefri virksomhedsoverdragelse eller momsfri virksomhedsoverdragelse: Nemlig virksomhedsformen og overdragelseformen.

 

Rådgiveren i virksomhedsoverdragelse kan fx svare dig på:

 

  • Hvornår er der tale om virksomhedsoverdragelse?
  • Hvad er dine muligheder for momsfri overdragelse?
  • Hvad er dine muligheder for skattefri overdragelse af virksomhed?
  • Hvordan kan du bruge advokat til din virksomhedsoverdragelse?

Gennem dit erhvervshus og smv PRO kan du få 50 pct. tilskud til køb af privat rådgivning fra en advokat, en revisor eller en helt tredje type rådgiver. I erhvervshusene kan du også få vejledning til, hvilken type rådgiver, der bedst hjælper dig videre med salg af virksomheden eller de væsentlige spørgsmål om moms af virksomhedsoverdragelse og skat af virksomhedsoverdragelse.

Virksomhedsform

Virksomhedsformen er den struktur, du har valgt for din virksomhed, og virksomhedsformen har betydning for skat ved virksomhedsoverdragelse. Er det personligt ejet virksomhed, gælder ét regelsæt, men er det fx et selskab, gælder et andet regelsæt. Er din virksomhed ejet af et holdingselskab, er skattereglerne anderledes. Gennem ejerskifte PRO kan du få medfinansiering til køb af rådgivning fra fx en revisor eller en advokat, der hjælper med de skattemæssige spørgsmål, du møder i forbindelse med momsfri overdragelse samt skat af virksomhedsoverdragelsen uanset virksomhedsformen.

Skattefri eller momsfri virksomhedsoverdragelse

Den anden vigtige faktor for din skat og moms af virksomhedsoverdragelsen er selve overdragelsesmetoden. Der er nemlig en række metoder ud over det klassiske salg af alle aktier eller anparter i en virksomhed, og der knytter sig forskellige skatteregler til de forskellige typer overdragelse af virksomheden.

 

Virksomhedsformen har stor betydning for dine muligheder for fx momsfri og skattefri virksomhedsoverdragelse, ligesom det kan have betydning, om du overdrager til fx et familiemedlem, om du overdrager til en medarbejder i virksomheden, eller om du overdrager virksomheden til en part uden for familie og medarbejderkreds.

Hvilken model er den rigtige for dig?

Der er forskellige modeller for virksomhedsoverdragelse, og skatten er afhængig af formen på din virksomhed og overdragelse. En vellykket virksomhedsoverdragelse kræver rådgiver, advokater og jurister, der både har styr på det juraen og de personlige processer i en virksomhedsoverdragelse.

 

Derfor er det væsentligt at anvende en rådgiver, der kender til spillereglerne og kan sikre et godt forløb, hvor både du og din virksomhed kommer godt videre efter salget. Det kan vi tilbyde i ejerskifte PRO, og vi medfinansierer din udgift til køb af privat rådgivning.

 

Vi kan hjælpe dig med at komme i kontakt med dygtige advokater, som samtidigt har mangeårig erfaring med rådgivning af overdragelse af virksomheder. Kontakt derfor dit Erhvervshus og bliv henvist til den helt rigtige rådgiver, som kan hjælpe med skat og moms ved virksomhedsoverdragelse. 

Få hjælp til ejer- og generationsskifte

Carsten Holløse

Carsten Holløse

Forretningsudvikler
Telefon: +45 41 88 66 26
Mail: cho@ehsj.dk

Med mere end 30 års erfaring, har Carsten Holløse den bedste forudsætning for at hjælpe dig godt i gang.

Carsten har selv været med i opstarten af otte virksomheder, arbejdet internationalt og har efterhånden hjulpet +400 virksomheder med strategi- og forretningsudvikling.